De Falklandoorlog

De Falklandeilanden

De Falklandeilanden zijn gelegen bij de zuidpunt van Zuid-Amerika en bestaan uit twee grote eilanden ( West-Falkland en Oost-Falkland) en honderden kleine eilanden De eilanden hebben samen iets minder dan 3.000 inwoners (1.800 in 1982).

 

In 1592 werden de Falkland eilanden ontdekt door de Brit John Davis. De ontdekking wordt ook aan anderen toegeschreven (Amerigo Vespucci in 1522 en  Sebald de Weert rond 1600). De Fransen en Britten koloniseerden het eiland vrijwel gelijktijdig. Het Franse deel is in 1766 verkocht aan Spanje, die de Britten in 1770 de oorlog verklaarden. In 1771 is overeengekomen dat West-Falkland Spaans zou blijven en Oost-Falklands Brits. Kort na de onafhankelijkheid van Argentinië van Spanje (1816), stichtten de Argentijnen diverse nederzettingen op de eilanden met als doel ze te koloniseren. In 1830 bezette Groot-Brittanië de eilanden weer en maakten ze onderdeel van de Britse overzeese gebieden. Argentinië heeft de Britse aanspraken nooit erkent.

 

De oorlog

Om de aandacht af te leiden van interne problemen besloot de Argentijnse Junta op 2 april 1982, na afwijzing door het Verenigd Koninkrijk van de diplomatieke eisen om de eilanden aan Argentinië over te dragen, de Falklandeilanden te bezetten. Er werd op  gerekend dat het Verenigd Koninkrijk niet op de bezetting zou reageren.

Tegelijkertijd had echter de Britse Premier, Margaret Thatcher, een confrontatie nodig om de volgende verkiezingen te winnen. Vanaf 5 april is door het Verenigd Koninkrijk een expeditie macht, bestaande uit 127 schepen naar de Falklandeilanden gestuurd. Doordat een grote afstand overbrugd moest worden, kwam het eerste schip op 24 april aan op de Falklandeilanden. De eerste (lucht)gevechten begonnen op 1 mei. Hierbij worden verschillende vliegtuigen neergeschoten, waaronder een Argentijnse kruiser (323 doden) en een Britse geleidewapenjager (20 doden). Hierop werden de vloten op grotere afstand gelegd, waardoor het gevaar werd verminderd. Op 21 mei begonnen de grondgevechten, en na hevige gevechten gaven de Argentijnse troepen zich op 14 juni 1982 over. In totaal verloren 910 mensen hun leven (655 Argentijnen, 255 Britten)

 

Gevolgen

De nederlaag op de Falklandeilanden luidde het einde in van de Argentijnse dictatuur. In 1983 werd een democratische president gekozen en werd de Junta voor het gerecht gebracht. Margaret Thatcher, die erg impopulair was vlak voor de oorlog, werd in 1983 herkozen. Door de hernieuwde steun van het volk werd in het Verenigd Koninkrijk de conservatieve partij versterkt. Hierdoor was in deze crisisjaren ruimte voor Thachers harde lijn, wat ook de rest van Europa beïnvloedde.