De crisis
Na de eerste oliecrisis (1973) de verkeerde de wereldeconomie in een crisis. Wereldwijd reageerden regeringen met stimuleringsmaatregelen die veel geld kostten, waardoor overheidstekorten stegen tot wel 10% van het Bruto Binnenlands Product en leidden tot een stijgende inflatie. De tweede oliecrisis (1979) veroorzaakte een wereldwijde recessie. In Nederland kende de economie in 1982 een krimp van 1,2% en liep de werkeloosheid op van 437,000 (7,9%) werkelozen in 1982 tot 639.000 werkelozen een jaar later. Met name de jeugdwerkeloosheid was relatief erg hoog:
Werkloosheid mannen 15-24 jaar en 25-54 jaar (% van de beroepsbevolking); 1974-2008
Begin jaren 80 nam de reële rente significant toe. Dit had een negatief effect op het kopen op consumptief krediet. Ook stortte de woningmarkt in. Door de daling van de binnenlandse vraag en die uit het buitenland kwamen veel bedrijven in problemen. Er volgde een gevolg van faillissementen.
1983 stond in het teken van ambtenarenstakingen, onder andere van de Post en de Spoorwegen, die 3,5% loon moesten inleveren. Na twee weken maakt de rechtbank een einde aan de stakingen, omdat de onevenredige schade niet opwoog tegen het stakingsrecht.
In het begin van de jaren 80 kwamen veelal conservatieve regeringen aan de macht met een andere kijk op economisch beleid. Lagere begrotingstekorten en minder overheidsbemoeienis werden gezien als een sleutel tot herstel.
In Engeland, onder leiding van Margaret Thatcher en Verenigde Staten, onder leiding van Ronald Reagan werden harde hervormingen, bezuinigingen en privatiseringen doorgevoerd waarbij de confrontatie met de vakbond hard werd aangegaan.
In Nederland bemoeide de overheid zich sterk met de economie om de problemen op te lossen en de economie weer te laten groeien. Dit deed zij o.a. door het begrotingstekort te laten dalen door bezuinigingen in de overheidssector en afspraken te maken met werkgevers- en werknemersorganisaties. Zie onderdeel Akkoord van Wassenaar (1982).
In de tweede helft van de tachtiger jaren begint de wereldeconomie en die van Nederland weer te groeien en nam de werkeloosheid langzaam af.
Werkloosheid mannen 15-24 jaar en 25-54 jaar (% van de beroepsbevolking); 1974-2008

Maak jouw eigen website met JouwWeb