Europees Kampioenschap voetbal 1988

Nederland lag er bijna uit

Nederland liep een groot risico om uitgesloten te worden van het Europees Kampioenschap voetbal 1988 (EK) na het ontploffen van een vuurwerkbom bij de kwalificatiewedstrijd Nederland - Cyprus. In de poulefase van het EK zou Nederland bij gelijkspel of verlies van de derde wedstrijd, uitgeschakeld zijn. Na een grote kans voor Ierland in het begin van de wedstrijd, won Nederland met 1-0 door een miraculeus doelpunt aan het einde van de wedstrijd (82e minuut). Het team plaatste zich voor de halve finale tegen West-Duitsland.

 

Oorlog op het veld

De, volgens velen onterecht, van West-Duitsland verloren WK finale in München in 1974, heeft het na afloop van de tweede wereldoorlog langzaam wegebbende negatieve sentiment jegens het Duitse volk, weer volop aangewakkerd. Dit uitte zich vooral richting het Duitse voetbal elftal.

De halve finale werd dan ook een wedstrijd op het scherpst van de snede. In een spannende wedstrijd met keiharde overtredingen, met 2 onterechte penalty’s en een diverse onvriendelijkheden van vooral de Nederlandse spelers jegens de Duitsers, won Oranje met 2-1 door een doelpunt van Marco van Basten in de 88e minuut.

Na deze wedstrijd volgde een ontlading van euforie. Niet alleen in het stadion maar vooral ook in het land. Nederland was opnieuw bevrijd. Niet de finale, naar deze wedstrijd werd na afloop van het EK gezien als de belangrijkste wedstrijd van het toernooi.

De finale van het EK was tegen de Sovjet Unie waartegen in de poulefase met 1-0 verloren was. Oranje won in een wedstrijd waar de spanning en emotie in vergelijking tot de wedstrijd daarvoor een stuk minder was met 2-0 door doelpunten van Gullit en Van Basten.

 

Explosie van vaderlandsliefde

Geheel onverwacht kreeg het Oranje team bij terugkeer een onthaal zonder weerga. Duizenden Nederlanders hadden zich verzameld op vliegveld Eindhoven, langs de route tussen Eindhoven en Amsterdam en langs de rondvaart route aan de grachten.

 

Gevolgen

De winst op het Europees Kampioenschap van 1988 heeft het door het Wereld Kampioenschap van 1974 ingezette ‘oranje gekte’ aangewakkerd en de Nederlandse identiteit versterkt. Nederlanders werden optimistischer en gaven meer geld uit. Anders dan voor 1989 vertoont Nederland na 1989 duidelijk meer economische groei ten opzichte van vergelijkbare landen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb